Sprachwahl

Wirtualna Mapa

Świnia Mangalitza

Umaszczenie czerwone. Wyhodowana w Europie Południowo-Wschodniej (Serbia, Chorwacja, Węgry i Rumunia) w połowie 19. wieku. Cechy charakterystyczne: bardzo tłusta świnia o łupkowo-szarym umaszczeniu, mało wymagająca, odporna na zimno i upały. Prosięta rodzą się pasiaste (wysoki współczynnik dzikości). Wysokość: 75 do 85 cm. Waga: do 250 kg. Rasa umieszczona na Czerwonej Liście.

Świnia Mangalitza o umaszczeniu jaskółczym

Umaszczenie jaskółcze: czarno-białe. Wyhodowana w Europie Południowo-Wschodniej (Serbia, Chorwacja, Węgry i Rumunia) w połowie 19. wieku. Cechy charakterystyczne: niewielkie wymagania żywieniowe, odporne na choroby i złe warunki atmosferyczne, późne dojrzewanie płciowe, słaba płodność (1 miot: 1 do 7 prosiąt w roku). Prosięta rodzą się pasiaste (wysoki współczynnik dzikości). Wysokość: 70 do 85 cm. Waga: do 180 kg. Rasa umieszczona na Czerwonej Liście.

Angielskie Bydło Parkowe

Biały odpowiednik (nie albinos!) obecnie nieżyjącego już tura o ciemnej maści. Bardzo rzadki, obecnie występuje około 20 egzemplarzy na terenie Niemiec. Ok. 2.000 lat temu rasa udomowiona przez Celtów, stanowiła zwierzę kultu. Najstarsze bydło domowe człowieka. Bardzo wytrwałe i pierwotne. Zalecane jest trzymanie ich na wolnym powietrzu przez cały rok. Rasa umieszczona na Czerwonej Liście.

Bydło Bezgarbne Heck Rind

Tur (Thur) był przodkiem dzisiejszych ras bydła domowego. Pierwotny obszar występowania: Europa, Azja Środkowa i Przednia, Północna Afryka. Wymarłe w 1627 roku. W Niemczech, ok. 1940 roku, hodowlę wznowili bracia Heck. Cechy charakterystyczne: gładkie, krótkie, czarnobrunatne poszycie z jasną pręgą grzbietową. Wzrost: 175 do 185 cm (krowy 110 do 150 cm). Waga: 800 do 1.000 kg (krowy 650 do 800 kg).

Żubr Europejski

Żubr Europejski jest blisko spokrewniony z północnoamerykańskim bizonem (Bison bison). Jego terytorium stanowiły rzadkie lasy mieszane. Na obszarze niemieckojęzycznym prawie całkowicie wymarły w 16. wieku. Od 1935 do 1944 roku trzymane były w bardzo dużych ogrodzeniach na południowy zachód od jeziora Werbellinsee. Pożywienie: liście, gałęzie, pędy oraz kora z drzew i krzewów. Przeżuwacze. Żubry są wyjątkowo aktywne w godzinach porannych i wieczornych. Waga: do 1200 kg (są najcięższymi ssakami lądowymi Europy). Ciąża: 9 miesięcy. Długość życia: ok. 27 lat.

Platforma widokowa

Stąd można obserwować przez lornetkę wybieg trójnożnego wilka o imieniu „Naum“.

Wilk Europejski

150 lat temu występowały na terenie całej Europy. Przodek wszystkich ras psów. Wilk był uznawany przez ludzi za wroga, na którego bezlitośnie polowano i w większości wytępiono. Są to bardzo inteligentne i płochliwe zwierzęta. Unikają ludzi. Żyją w stadach zwanych watahami, w których rozmnażają się tylko osobniki stojące najwyżej w hierarchii. Są mięsożercami; podczas jednego posiłku potrafią pożreć do 10 kg mięsa. Polując, osiągają prędkość w sprincie do 65 km/h. Długość życia: ok. 19 lat.

Kuc Exmoor

Jak udowodniono, najstarsza z żyjących ras koni domowych. Na całym świecie żyje ok. 700 zwierząt. Powstały prawdopodobnie w efekcie skrzyżowania dzikiego konia z epoki polodowcowej z koniem domowym Celtów. Ojczyzna: zewnętrzna część południowo-zachodniej Anglii. W Parku Narodowym w Exmoor żyje na wolności jeszcze ok. 200 egzemplarzy. Wyjątkowo wytrzymały, mało wymagający i sprawny kuc. Zalecane jest trzymanie ich na wolnym powietrzu przez cały rok.

Konik Polski

Bardzo prymitywna, wschodnio-europejska rasa konia domowego. Koniki są mało wymagające i bardzo odporne na złe warunki atmosferyczne. Zalecane jest trzymanie ich na wolnym powietrzu przez cały rok. Cechy charakterystyczne: stalowoszara sierść z czarną pręgą grzbietową, czarne lub pręgowane kończyny, dwukolorowa grzywa. Wysokość w kłębie: 120 do 140 cm.

Daniel

130.000 lat temu daniele występowały na terenie niemal całej Europy Środkowej. W epoce lodowcowej powróciły do Azji Mniejszej. Posiadają cętkowaną, czerwonobrunatną sierść. Starsze samce noszą charakterystyczne łopatowate poroże. Dobrze rozwinięty zmysł słuchu, wzroku i powonienia, dopasowany do sposobu życia na terenie bogatym w kryjówki. Spożywają pokarm mieszany i są przeżuwaczami. Długość życia w niewoli: ok. 25 lat.

Bilety wstępu

Dorośli: 9,00 €
Bilety ulgowe: 6,50 €

Roczne Pass Dorośli: 50,00 €
Roczne Pass Bilety ulgowe: 30,00 €

Przewodnik: 30,00 €
Rabat grupowy od 10 osób
Wstęp wolny dla dzieci do 4 lat

Adres

Wildpark Schorfheide
Prenzlauer Straße 16
16244 Schorfheide OT Groß Schönebeck

E-Mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon: 033393-65855

Godziny otwarcia

  • Codziennie od 9.00 do 19.00
  • Wejście do godz. 17.00

Serwis

  • Przewijalnia

  • WC dla osób niepełnosprawnych

  • Wypożyczalnia „wozów“ dla dzieci

  • Sprzedaż parasoli i płaszczów przeciwdeszczowych

Videos

Bilder